PALATUL MOGOSOAIA

Palatul Mogosoaia se situeaza la circa 10 km de Bucuresti, in cadrul comunei omonime. A fost construit intre 1698-1702 de catre Constantin Brancoveanu in stil arhitectural romanesc renascentist sau stil brancovenesc, o combinatie de elemente venetiene cu elemente otomane.

Palatul poarta numele vaduvei boierului Mogos care detinea pamantul pe care a fost construit. Palatul a fost renovat in anii 1920 de catre Martha Bibescu. Aceasta l-a primit cadou de la sotul sau George Valentin Bibescu. Pentru renovarea lui, Martha Bibescu a cheltuit mare parte din averea adunata din cartile pe care le-a scris. Mai tarziu palatul a devenit un loc de intalnire pentru politicienii si lumea buna din anii 1930. in prezent Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca si este un important punct de atractie turistica.

La vreo 11 km de Bucuresti se afla Palatul Mogosoaia, in comuna cu acelasi nume, denumita dupa sotia boierului Mogos, caruia ii apartinusera domeniile cumparate la sfarsitul secolului 17 de Constantin Brancoveanu. in 1702 se termina constructia palatului domnesc de pe malul lacului Mogosoaia. Cladirea initiala era destul de diferita de ceea ce se vede acum, insa stilul ei arhitectural, compus din diverse surse de inspiratie arhitectonica, se incadreaza in asa numitul stil brancovenesc (un fel de baroc romanesc): o combinatie de elemente venetiene si otomane, renastere italiana amestecata cu bizantin.

Una din caracteristici este pridvorul larg, deschis, cu arcade. Decoratiunile aplicate sau sculptate in piatra reprezinta motive florale, de inspiratie orientala.

Pe vremea aceea, curtea era plina de acareturi (cuhnia - bucataria si ghetaria erau in cladiri separate) si casele servitorilor, iar apartamentele domnesti se aflau doar la etaj. Dupa executarea lui Brancoveanu (impreuna cu cei cinci fii ai sai) la Stambul, pentru ca refuzasera sa treaca la mahomedanism, palatul devine o scurta perioada han turcesc si arhitectura sa sufera mult in urma raidurilor otomane din secolul 18.

In secolul 19 domeniul este cumparat de familia de boieri Bibescu, descendenti ai Brancovenilor. Sub ingrijirea lor si lucrul mesterilor francezi si germani palatul isi recapata forma si faima in 1912 printul George Valentin Bibescu (1880-1941) daruieste palatul sotiei sale, Martha Bibescu, poeta si scriitoare, care il gaseste in paragina si il transforma (cu ajutorul arhitectului sef al Venetiei, Domenico Rupolo) in loc de intalnire pentru cercurile ei culturale.

In 1945 ea il doneaza statului cu scopul de a fi inclus pe lista monumentelor istorice si din anii 50 in el a existat sectia feudala a Muzeului de Arta (colectii de arta feudala se gasesc si azi inauntru). Nu doar palatul este o deosebita realizare, ci si parcul care il inconjoara. Plasat la marginea lacului Mogosoaia, fatada dinspre lac da intr-o loggia terasata tip venetian, cu arcade, coloane si un mic labirint de gard viu.

Cand este cald si soare parcul invie. Turistii vin atat pentru terasele-restaurant si plimbari pe marginea lacului, cat si pentru picnicuri in crang, citit sub copac sau jucat badminton pe alei. Zefirul de primavara adie alene printre gratarele cu mici de la strandul amenajat alaturi, pe marginea lacului.

PROGRAM DE VIZITARE : 10-18 MARTI-VINERI ;
                                               10-19 SAMBATA-DUMINICA
PRET PARCARE : 2LEI
INTRARE : 4 LEI ADULTI SI 2 LEI COPII
TELEFON : 0213506619


sursa :calificativ.ro

3 comentarii:

  1. Stai sa ne intelegem... distanta de la Palat la Bucuresti este de 10 km, iar de la Bucuresti la Palat 11 km... intrebarea e la plecare o iei cumva pe vreo ruta ocolitoare??

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine sesizat ! In ambele locuri nu este data o cifra exacta : vreo , circa sunt aproximari . Dar ai vazut bine tu diferenta .Oricum daca masori e posibil sa iasa 8,894 km !

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa e in Romania nimic nu e sigur sau exact...

    RăspundețiȘtergere