Fotbal american la Bucuresti - Bucharest Warriors vs Istanbul Cavaliers- 11 aprile 2010

Duminica 11 aprile 2010, ora 12 am participat impreuna cu prietenii la un eveniment premiera pentru noi, un meci de fotbal americam si mai special a fost pentru ca in una din echipe s-a aflat si un prieten al nostru , mai precis numarul 90 Cristi Roman. Am vazut un meci intenational intre Bucharest Warriors , echipa romana in care joaca Cristi si care se pare ca isi sustine singura existenta, neavand sponsori deocamdata si turcii de la Istanbul Cavaliers , o echipa care este un pic mai experimentata in acest sport si pare a avea ceva sponsori.Meciul s-a terminat cu victoria turcilor dar echipa noastra s-a prezentat destul de bine avand in vedere ca nu detine suficienta experienta. Interesant este ca a fost si sustinuta de ceva public chiar daca la noi acest sport nu prea este cunoscut.
Va prezint in continuare descrierea acestui joc pentru a fi inteles mai bine :
Este un sport de contact. Unii jucatori sunt mari si puternici , iar altii sunt mici si rapizi. Forta bruta este solicitata deseori , dar si inteligenta , agilitatea si priceperea. Poate fi un joc de mare complexitate , in special la nivel profesionist , totusi regulile elementare pot fi intelese foarte usor indiferent de cine este practicat.
O echipa de 11 oameni are posesia mingiei. Aceasta se numeste OFFENSE (atac) si incearca sa avanseze cu mingea in lungul terenului - fie fugand cu ea fie pasand-o – si sa marcheze puncte trecand linia de scor si ajungand cu ea in zona ce poarta numele de ENDZONE ( zona de scor). Cealalta echipa (deasemenea cu 11 jucatori in componenta) se numeste DEFENSE (aparare). Aceasta incearca sa opreasca echipa in ofensiva si sa o faca sa piarda posesia mingiei. Daca echipa in ofensiva reuseste sa marcheze va ceda posesia echipei adverse si rolurile se schimba ( echipa in ofensiva se va apara si echipa defensiva va ataca ). Aceste schimbari de posesie se vor produce pana in momentul in care cele patru sferturi ale meciului se vor termina.
TERENUL DE JOC
Terenul are 100 yarzi lungime si 53 yarzi latime ( 1 yard = 0,9144 metri ). Marcaje albe pe suprafata terenului ajuta jucatorii , oficialii si fanii sa urmareasca jocul cat mai bine. Probabil cea mai importanta zona a terenului este ENDZONE . Aceasta este o suprafata de 10 yarzi adaugata de fiecare parte ( in lungime) a terenului de joc. Aici este zona unde se marcheaza ! Cand echipa ce are posesia mingei in ENDZONE-ul echipei adverse va marca puncte.
Zona dintre linia de 20 yarzi si endzone poarta denumirea de “redzone”.
TIMPUL
Jocurile de fotbal american sunt impartite in patru sferturi , fiecare sfert avand durata de 15 minute. Sferturile sunt separate de o pauza de 12 minute intre cel de-al 2-lea si al 3-lea sfert. Deasemenea sunt pauze de 2 minute la sfarsitul sferturilor 1 si 3. Echipele schimba directia in care vor ataca dupa fiecare sfert.
La sfarsitul sfertului 1 si 3 echipa ce are posesia mingiei pastreaza posesia in sfertul ce va urma. Acest lucru nu se va intampla si la pauza. A doua repriza va incepe cu o lovitura in aceeasi directie ca in inceputul primului sfert.
Fiecare echipa care e in ofensiva are la dispozitie 40 secunde de la sfarsitul unei faze pentru a da drumul mingei si a incepe faza urmatoare , altfel va fi penalizata.
Ceasul se va opri de fiecare data in cazul unei pase incomplete , cand jucatorul cu mingea iese in afara terenului de joc sau cand o penalizare este dictata. Ceasul va porni in momentul in care mingea va fi asezata de catre arbitru in locul de unde va demara urmatoarea faza.
Daca meciul se termina la egalitate dupa terminarea celor 4 sferturi , se va juca un sfert suplimentar. In NFL se aplica regula « mortii subite » si echipa ce va marca prima va castiga meciul. Posesia este stabilita la inceputul acestui sfert prin o tragere la sorti cu ajutorul unei monede.
In NFL Europa fiecare echipa trebuie sa aiba posesia macar o data in sfertul suplimentar. Daca niciuna dintre echipe nu a marcat dupa ce a avut posesia , va intra in vigoare “moartea subita” si prima echipa ce va marca va castiga.
JUCATORII
Fiecare echipa are in componenta sa 3 parti diferite : OFFENSE (atac) , DEFENSE (aparare ) si SPECIAL TEMS ( echipa speciala ) care intre pe terenul de joc doar in situatiile cand mingea va fi degajata ( PUNT [mingea e degajata cat mai departe in terenul advers] , FIELD GOAL [mingea va fi degajata cu scopul de a o introduce intre buturile « portii » adverse pentru a castiga 3 puncte] si KICKOFF [lovitura de incepere] ). Numarul maxim de jucatori pe care o echipa il poate avea pe terenul de joc la orice faza este de 11.
LOVITURA DE INCEPERE
Jocul de fotbal American incele cu KICKOFF (lovitura de incepere ). Migea este asezata pe un mic support de plastic pe linia de 30 yarzi a echipei aflata in aparare si un jucator special ( kicker ) va degaja mingea catre echipa ce va ataca.Un jucator din atac ( kick return ) va incerca sa prinda mingea sis a avanseze cu ea fugind. Acolo unde acesta este oprit va fi locul din care echipa in ofensiva isi va incepe atacul , ori seria de faze offensive. Cand in urma degajarii mingea este prinsa in propriul endzone jucatorul care a prins-o poate fugi cu mingea sau sa ingenuncheze in endzone ( procedura cunoscuta sub numele de TOUCHBACK ) si jocul va fi oprit , urmand ca echipa sa inceapa atacul de pe propria linie de 20 yarzi.
PRIMUL DOWN ( FIRST DOWN)
Jocul de fotbal american este un joc al yarzilor. Echipa in ofensiva incearca sa castige cat mai multi yarzi cu scopul de a se apropia de endzone-ul echipei adverse. De fiecare data cand ofensiva are mingea aceasta are la dispozitie patru incercari (downs) pentru a castiga 10 yarzi. Daca ofensiva reuseste sa avanseze cei 10 yarzi sau chiar mai mult , va beneficia de FIRST DOWN si va avea dreptul la inca un set de patru down-uri. Daca ofensiva nu reuseste sa castige cei 10 yarzi va pierde posesia mingiei. Apararea va incerca nu numai sa ii impiedice pe adversari sa inscrie dar si sa impiedice sa parcurga cei 10 yarzi necesari pentru a beneficia de inca un set de patru atacuri (downs). Daca ofensiva ajunge la al patrulea down , de obicei acestia aleg sa degajeze mingea ( punt ) , astfel va face ca echipa adversa sa isi inceapa atacurile de la distanta mai indepartata.
MISCAREA MINGIEI ( FUGA SI PASA )
Fiecare faza incepe cu un SNAP ( un jucator denumit centru paseaza mingea printre picioare catre QUARTER BACK [QB] ). Mingea sete asezata pe LINE OF SCRIMMAGE ( pozitia in teren de unde va incepe faza de atac ). Dupa ce QB a primit mingea de la centru , el poate pasa , i-o poate da altui jucator ori poate fugi cu ea.
FUGA ( THE RUN )
Echipa in ofensiva poate avansa cu mingea in doua moduri. Primul mod este acela de a fugi cu mingea. Acest lucru se intampla atunci cand QB da mingea unui RUNNING BACK [RB] , acesta din urma incercand sa castige cat mai multi yarzi , trecand de jucatorii aflati in aparare. QB are deasemenea dreptul sa fuga cu mingea.
PASA
Cealalta modalitate de a avansa cu mingea aceea de a o pasa. De obicei QB paseaza mingea , dar sunt situatii in care si un alt jucator paseaza pentru a deruta apararea. De fapt orice jucator al echipei in atac are dreptul sa paseze , atat timp cat mingea este aruncata din spatele liniei de scrimmage. O pasa este completa daca mingea este prinsa de un jucator al echipei in ofensiva , de obicei un WIDE RECIEVER [WR] sau un TIGHT END [TE]. Daca mingea loveste pamantul inainte ca aceasta sa fie prinda de un jucator se va fi pasa incompleta ( INCOMPLETE PASS )
PLACAJUL ( TACKLE)
Opreste jucatorul cu mingea ! Apararea trebuie sa impiedice echipa in ofensiva sa avanseze cu mingea , doborandu-l pe jucatorul ce are mingea la pamant. Un jucator este placat in momentul in care ambii genunchi ating pamantul. In acel moment respectiva faza de atac s-a incheiat. Deasemenea faza de atac se incheie daca jucatorul ce are mingea este scos in afara terenului de joc.
MARCAREA PUNCTELOR
Bineinteles scopul jocului de fotbal american este aceala de a marca puncte. Sunt patru modalitatiu prin care o echipa poate obtine puncte :
TOUCHDOWN = 6 puncte
Touchdown-ul valoreaza 6 puncte , si ofera oportunitatea echipe ce l-a reusit sa obtina inca un punct suplimentar (EXTRA POINT). Pentru a marca un touchdown , mingea trebuie purtata in endzone , prinsa in endzone , sa recuperezi mingea de la adversar ( FUMBLE ) in endzone sau un jucator al echipei ce degajeaza la kickoff sa prinda mingea in endzone-ul advers fara ca aceasta sa fi fost atinsa de un alt jucator.
PUNCTUL SUPLIMENTAR SAU CONVERSIA DE DOUA PUNCTE = 1 sau 2 puncte
Imediat dupa ce o echipa a marcat un touchdown , mingea este asezata pe linia de 2 yarzi a adversarului , ofensiva avand in acest moment doua posibilitati. De obicei ofensiva va marca un punct suplimentar. Daca va trimite cu succes mingea printre buturile portii adverse va obtine un punct. Ofensiva poate deasemenea sa obtina doua puncte fugind ori prinzand mingea in endzone la fel ca atunci cand marchezi un touchdown ( 2 POINTS CONVERSION ). Cum acest procedeu este mai dificil , de cele mai multe ori echipa in ofensiva alege degajarea pentru punctul suplimentar.
FIELD GOAL = 3 puncte
Daca ofensiva nu poate marca un touchdown , poate incerca transformarea unui field goal. Acesta valoreaza 3 puncte. Acesta poate fi incercat din orice pozitie de pe terenul de joc , indifferent de down , dar de obicei sunt executate de dincolo de linia de 45 yarzi a echipei in aparare la cel de-al patrulea down. Pentru ca field goal-ul sa fie validat , jucatorul ce degajeaza mingea (kicker) trebuie sa o introduca printre buturile portii adverse , si pe deasupra barei orizontale. Apararea va incerca sa impiedice mingea sa ajunga intre buturi.
SIGURANTA ( SAFETY ) = 2 puncte
Este o raritate si se intampla atunci cand jucatorul ofensiv ce are mingea este pus la pamant in propriul endzone. Valoreaza 2 puncte.
TURNOVERS ( SCHIMBAREA POSESIEI FARA A SE FI EPUIZAT CELE 4 DOWNURI)
In timp ce ofensiva incearca sa ajunga in endzone-ul advers , aceasta poate in mod accidental sa piarda posesia in favoarea defensivei. Acest lucru se poate intampla in doua moduri.
FUMBLE
Cand jucatorul ce fuge cu mingea ori cel ce trebuia sa o paseze pierd controlul asupra ei se numeste FUMBLE. Orice jucator aflat pe terenul de joc poate lua mingea aruncandu-se asupra ei ori fugind cu ea. Echipa ce a castigat mingea in urma fumble-ului va beneficia de posesie.
INTERCEPTIA ( INTERCEPTION )
O aparare agresiva poate castiga posesia mingiei prinzand (interceptand ) pase destinate jucatorilor adversi.
Si fumble-ul si interceptia pot si transformate in touchdown de catre echipa ce a recuperate mingea. (jucatorul ce a recuperat-o poate fugi cu ea in endzone-ul advers)
JUCATORII :
OFFENSE (atacul)
Echipa ce are posesia mingiei este ofensiva. Singurii jucatori din ofensiva ce pot controla mingea sunt QUARTERBACK [QB] , WIDE RECIEVER [WR] , TIGHT END [TE] , si RUNNING BACK [RB]. QB este liderul echipei . De obicei are multe calitati , nu numai aceea de a arunca mingea ci si de a coordona echipa la fiecare faza.
Jucatorii din ofensiva sunt :
Ø QB ( paseaza sau inmaneaza mingea altui jucator)
Ø CENTER ( trimite mingea catre QB la inceputul fiecarei faze de atac si blocheaza defensiva)
Ø 2 GUARDS si 2 TACKLE ( blocheaza defensiva )
Ø intre 2 si 4 WR ( incearca sa prinda mingea aruncata de QB )
Ø 1 sau 2 RB ( FULLBACK[FB] si TAILBACK [TB] ) ( iau mingea si fug cu ea )
Ø 1 sau 2 TE ( fie blocheaza defensiva fie incearca sa prinda mingea aruncata de QB)
DEFENSE ( apararea)
Rolul apararii este acela de a impiedica jucatorii adversi sa ajunga cu mingea in endzone-ul advers. Toti cei 11 jucatori din aparare incearca sa impiedice ofensiva sa inainteze.
Jucatorii din defensiva sunt :
Ø LINEBACKERS [LB] ( se apara impotriva pasei si/sau incearca sa opreasca jucatorii ce fug cu mingea sau sa il placheze pe QB)
Ø DEFENSIVE LINE [ ENDS si TACKLES ] ( se infrunta corp la corp cu linia ofensiva compusa din guards , tackle si center-)
Ø CORNERBACKS si SAFETY ( se apara impotriva pasei data de QB catre WR )

In final va prezint pe prezint pe uriasul din echipa Warriors si cativa fani infocati ai lui !
http://www.warriors.ro/

Un comentariu:

  1. Nu pot sa nu remarc, in stanga lui Cristi, cum se "inalta" o frumoasa scara a..."ciusilor". Felicitari pentru meci, Christian!

    RăspundețiȘtergere