Idee pentru weekend : REZERVATIA COMANA la 30 de km de Bucuresti



Parcul natural Comana este denumit "Delta de lângă Bucureşti" pentru că ocupă locul 2 ca biodiversitate, după Rezervaţia Delta Dunării şi e la doar 30 de km de capitală, înspre Giurgiu. Aflat la doar o oră de Bucureşti parcul se întinde pe aproximativ 25.000 de hectare şi ascunde sute de specii de păsări, peşti şi plante, păduri şi rarele rezervaţii de bujor, ghimpe şi mărgăritar. "Delta" poate fi vizitată cu barca cu motor (4 locuri), care costă 120 lei /oră însă rezervările trebuie făcute cu 48 de ore înainte.
Cei care vor să rămână peste noapte au opţiunea de a campa (costă 13 lei locul de cort pentru 24 de ore) sau de a închiria una dintre camerele pensiunilor din apropiere. În momentul de faţă singura posibilitate de cazare este la Casa Pescarului cealaltă pensiune existentă fiind în renovare.
Casa rustică a fost construită pe malul lacului şi are 4 camere şi o baie comună. Întreaga pensiune costă 120 de euro pe noapte şi este rezervată aproape în fiecare weekend până la sfârşitul lui septembrie, prin urmare cei care vor să rezerve trebuie să sune cu ceva timp înainte. Clienţii Casei Pescarului pot să închirieze bărci pentru a vizita " Delta" (aici preţul este în jur de 35 de euro) sau pot merge la plimbare cu trăsura prin pădurile din jur (costă 100 de euro), înspre Fântâna cu Nuc unde legenda spune că a fost omorât Vlad Ţepeş. Pentru amatorii de orice fel de sporturi, lângă casă e amenajat şi un teren de tenis şi fotbal iar pentru cei care vor să meargă la pescuit există lacul din faţa pensiunii ( în rezervaţie pescuitul fiind strict interzis).
Rezervatia de bujor românesc- “Padina Tatarului”, este la câtiva kilometri de Comana, în comuna Mihai Bravu. Bujorul românesc de aici are flori rosii si petale mai putine decât bujorul de gradina, gasindu-se mai ales în locurile însorite ale parcului. Exista si o rezervatie de lacramioare, în comuna Calugareni.
Balta Comana este rezervatie naturala si zona de protectie avifaunistica, reunind cele doua zone de protectie.
Un surprinzator paradis de campie, raiul pasarilor cantatoare- al ciocarliilor, sfranciocilor, ciocanitorilor pestrite, muscarilor gulerati, cucilor si mierlelor, circa 1100 de hectare de canale, ostroave, plauri, stufarisuri, trestii si salcii alcatuiesc copia mai mica a gurilor Dunarii.
Aici poposesc, in pasaj, pasarile migratoare, se inmultesc porcii mistreti, aproape ca se salbaticesc caii si vacile satenilor, lasate toata vara la pascut in crangurile umede si inierbate, inconjurate de smarcuri si salcii pletoase.
Daca pleci pe balta c-o luntre, auzi tipetele ratelor si ale becatelor.
Suprafata parcului include si cinci sate: Comana, Vlad Tepes, Budeni, Falastoaca si Gradistea.
Cunoscuta mai ales pentru evenimentele istorice petrecute aici, zona are un farmec aparte. Padurile de stejar si de frasin cuprind exemplare unice, vechi de sute de ani, multe specii de plante si de animale protejate.
Cele 300 de hectare de zone umede mlastinoase reprezinta cea mai mare zona umeda din sudul tarii, cu 141 de specii de pasari, 19 specii de pesti (doua tipuri de pesti, tiganusul si cleanul de Comana, care traiesc numai în zona) si 31 de specii de mamifere.
Deplasarile pe Neajlov si Balta Comana se fac cu doar barci fara motor, pentru ca multe dintre ecosistemele din zonele umede sunt foarte sensibile.
Plimbari cu barca prin stufarisul de pe lac, numai însotiti de ghidul de la parc (e singurul care stie canalele, altfel sunt sanse sa te pierzi, caci pâna sa ajungi la ochiul mare, sunt multe locuri prin care trebuie sa treci si, daca nu le stii, ai si toate sansele sa te ratacesti) iti dau senzatia ca esti in delta (pe lac pot fi vazute colonii de pasaret specific deltei si luncii Dunarii).
Padurile de pe întinsul parcului sunt magnifice, cu specii caracteristice zonei sudice- stejarul pufos, jugastrul, ulmul, teiul si stejarul brumariu, la baza lor crescand plante rare, ca laleaua pestrita, leurda, rodul pamântului sau gura lupului.
La marginea padurii, se afla Manastirea Comana, ridicata în timpul domnitorului Radu Serban si refacuta de Serban Cantacuzino, pe ruinele celei ctitorite de Vlad Tepes, acum peste 500 de ani. O legenda spune ca lânga fântâna cu nuc, aflata în parc, ar fi fost ucis Vlad Tepes, dupa ce a fost eliberat de Matei Corvin.
Pentru doritorii care nu au masina proprie RATB a introdus cursa speciala pe ruta :  Piaţa Presei Libere-Ghencea-Biserica Sf. Gheorghe Brăniştari-Parcul Naţional Comana
sursa : http://nucredetzi.ablog.ro 
             ZF

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu