Dacia Duster de la 12000 euro tva inclus

Marti la Geneva Dacia lanseaza Duster, primul SUV din istoria marcii. Masina va avea cu siguranta un impact semnificativ asupra pietei SUV-urilor din Romania, mai ales ca e cu 3.000 - 5.000 de euro mai ieftina decat modelele concurente. Duster are mari sanse sa devina chiar anul acesta cel mai vandut SUV din tara, profitand e faptul ca vanzarile concurentei au scazut masiv.
Totusi, o parte dintre clienti pot da inapoi vazand ca motorizarile sunt mai mici decat la concurenta, iar altii prefera marci cu traditie la SUV-uri, precum Hyundai si Kia.
Concurentii: Plusuri si minusuri
Dacia nu a anuntat preturile pentru Romania, insa e de asteptat ca ele sa porneasca de la circa 12.000 euro, TVA inclus si sa ajunga la 16-17.000 pentru versiunea cu maxime dotari si tractiune 4X4. Printre concurentii Duster se numara Skoda Yeti, Hyundai Tucson, Kia Sportage, Nissan Qashqai, Fiat Sedici si Suzuki SX4. Atuul Dacia tine in special de pret, dat fiind ca la modelele concurente pretul de pornire e cu 3.000-5.000 euro mai mare. Si garda la sol e un plus pentru Duster, fiind de 21 cm, superioara concurentei, iar la fel ca la alte modele Dacia, spatiul din portbagaj este peste medie - 475 dm3.

La partea minusuri trebuie mentionate motorizarile care sunt mai mici decat la concurenta. Dacia Duster va dispune de diesel-ul de 85 CP si versiunea 1,5 litri, 110 CP plus motorul de 1,6 litri, 105 CP benzina. Inainte ca Dacia sa dea informatiile oficiale se zvonea ca vor exista si versiuni cu 130 CP sau chiar 140 CP. Evident ca in viitor nu va putea fi exclus acest lucru, insa la concurenta, spre exemplu la Hyundai sau Kia, exista propulsoare la acest nivel, iar la Skoda Yeti, lansat acum sase luni, cea mai mica motorizare este 105 CP.

Un alt minus pentru unii clienti va tine de faptul ca Dacia nu are traditie in segmentul SUV, astfel ca cei care-si doresc un SUV dar nu au foarte multi bani ar putea decide sa aleaga un model al unei marci de traditie in segment, fie el si second-hand.

Impact asupra clasamentului SUV-urilor

Anul trecut, tara segmentul SUV a cunoscut a scadere crunta a vanzarilor, iar concurentii Dacia si-au vazut in mare parte vanzarile scazand la valori relativ mici. Spre exemplu, anul trecut s-au inmatriculat in tara 714 masini Hyumdai Tucson, 406 Nissan Qashqai, 86 Kia Sportage si 36 Skoda Yeti (lansata insa spre sfarsitul anului).

Cu aceste cifre e usor ca Duster sa devina lider al pietei la capitolul SUV, insa Dacia nu se va baza pe Romania, ci pe export unde e de asteptat sa se duca majoritatea covarsitoare a celor peste 50.000 de masini Duster ce ar putea fi produse anul acesta.

Publicul tinta

Dacia, prin vocea vicepresedintelui Constantin Stroe, spunea ca un segment important al publicului tinta al lui Duster il reprezinta femeile si adauga ca noul SUV "nu este o masina de neam prost". Dimensiunile compacte, garda la sol de peste 20 cm si consumul relativ mic dat de motorizarile "cuminti" pentru un SUV ar putea face din Duster o masina utila in oras. Dacia incearca de ceva timp sa devina atragatoare si pentru publicul tanar, iar Duster e inca o dovada in acest sens.

Date tehnice si planuri de extindere

Duster are 4,31 metri lungime, aproape la fel ca Nissan Qashqai si Hyundai Tucson, dar cu 9 cm mai mult decat Skoda Yeti. Cel mai nou model Dacia are 1,82 metri latime si cantareste 1.180 kg in versiunea 4X2 si cu 100 kg mai mult in versiunea 4X4. In versiunea 4X2 cu motor diesel de 85 CP consumul mediu mixt anuntat de constructor este de 5,1 litri/100 km. In varianta 4X4 cu motor pe benzina, 105 CP cosnumul mediu mixt anuntat e de 7,5 litri/100 km.

In primavara, masina se va lansa in Romania, restul Europei, Turcia, Algeria si Maroc. In iunie masina va ajunge in Ucraina, Israel, Iordania, Siria si Egipt, iar in 2011 SUV-ul va ajunge, sub sigla Renault, in Brazilia, Rusia si tarile Golfului Persic.
sursa :  http://economie.hotnews.ro/stiri-auto-6975365-impact-avea-piata-lansarea-primului-suv-dacia.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu